ЕКС.23/24

РЕПОРТАЖА СА ЕКСКУРЗИЈЕ ЧЕТВРТОГ РАЗРЕДА –СЕВЕРНА ИТАЛИЈА

     Желимо да обавестимо родитеље, ученике, запослене и пријатеље школе да смо спровели екскурзију четвртог разреда – Северна Италија – од 18. до 22. септембра. У раним јутарњим часовима смо се окупили 18. септембра испред школе и кренули пут Италије. Истога дана, у вечерњим часовима, стигли смо у Лидо ди Јесоло, где смо ноћили прве и последње ноћи екскурзије.

     Другог дана посетили смо Венецију. Ученици и професори су уживали у вожњи трајектом и у шетњи по живописним улицама. Посетили смо најпознатије тргове града, прешли преко бројних канала и посетили цркву Santa Maria della Salute којој је наш знаменити песник Лаза Костић посветио своје најлепше стихове. У касним поподневним сатима посетили смо и Падову, обишли више централних тргова и чувену базилику Антонија Падовског. У вечерњим сатима сместили смо се у хотел у чувеној бањи Монтекатини Терме.

     Трећег дана посетили смо Фиренцу – италијанску престоницу ренесансне културе и уметности. Разгледали смо њене раскошне тргове и уживали у слободном времену. Уследио је обилазак Пизе. Ученици и наставници су се сликали поред једног од светских чуда – Кривог торња у Пизи.

     Четвртог дана узивали смо у Верони. Обишли смо више тргова и посетили Јулијину кућу. Скупа смо се присетили једне од најчитанијих трагедија Вилијама Шекспира која дочарава страсну али и трагичну љубав двоје младих. Након слободног времена упутили смо се опет према Лиду ди Јесолу, где смо преспавали  у истом хотелу као и прву ноћ.

     Петог дана, након доручка кренули смо пут Трста у којем смо посетили градско језгро и православну цркву Светога Спиридона у самом центру града. Након слободног времена кренули смо натраг у Београд и стигли на одредиште, пред школу, у касним вечерњим сатима.

     Све време смо уживали изузетну пажњу туристичких водича, чије приче су нам помогле да боље разумемо историју и културу градова које смо посетили. Смештај у хотелима је био на бази полупансиона. Поносимо се чињеницом да је међу ученицима било и оних који су се први пут упутили ван граница Србије и први пут видели море. Сви скупа смо видели, доживели и научили нешто ново. Вратили смо се уморни али и обогађени новим сазнањима и успоменама.

Scroll to Top